Blog Image

Holländare är ingen stor ras men jag kan ändå inte förstå hur man som uppfödare väljer att para två halvsyskon??!! Åtminstone den ena hunden har inte i avel att göra överhuvudtaget mtp mentaliteten, minst en kullbror till den var ju oxå den riktigt dålig mentalt (avlivad). Det mönstras ju fortfarande in hundar i rasen, det vore väl mycket bättre att använda dessa i avel?!

Genom att låta 2 halvsyskon föröka sig får man avkommor som har en inavelsgrad på 12,5% om jag räknat rätt (25% / 2), det är ju f-n helt åt helvete.

OK jag är inte uppfödare och jag vet absolut ingenting om avel, men SUNT FÖRNUFT verkar saknas hos en del uppfödare och det tror jag man kommer långt med. Jag skulle aldrig i helvete köpa en inavlad hund, vad skulle man med den till? Risken att få en sjuk hund (både fysiskt och mentalt) ökar ju i takt med att inavelsgraden ökar. Och hur tänker man sig framtiden för en inavlad ras? Det blir ju en ökad frekvens av ärftliga sjukdomar och andra defekter, sämre fruktsamhet / färre individer i valpkullarna och försämrat immunförsvar.

Och varför avla på en hund som har B-höfter och där det i kullen endast är 60% “fritt” på lederna?! *EN* hund av de “fria” i kullen har A-höfter resten B, de som är HD-belastade har C-höfter. Vad ska man med dessa hundar till?! Det finns ju studier redan som visar att avel på B-höfter ger mer HD-fel. Ingen av individerna i den kullen har ju i avel att göra öht, inte ens hunden med A-höfter mtp hur dålig hela kullen är. Avkommorna blir ju knappast *bättre*smiley

Avel på hundar som är underkända på korningen?! VARFÖR?

Usch, jag tycker det är jättetråkigt att man håller på och avlar sönder en sån underbar hundras som holländaren totaltsmiley

smileysmileysmileyMÅSTE MAN AVLA PÅ ALLT SOM HAR EN LIVMODER?!?! smileysmileysmiley

En viktig egenskap som hundägare bör ha anser jag (och uppfödare absolut MÅSTE ha) är lite självinsikt när det gäller den egna hunden. Är den så j-vla bra så den har i avel att göra?!

Varför inte skaffa sig ett jobb istället som betalar så pass bra att man har råd med sina platt-TV:n eller vad man nu ska ha alla pengar till.

Till slut, den som känner sig träffad är fri att ta åt sig. If the shoe fits, wear it – som man säger i Englandsmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley