Igår var vi till Mora BK där Jözta skulle göra mentaltest.

Trots att han inte engageras av alla retningar så blev han godkänd smiley

Till stor del kände jag *igen* min hund, någon överaskning såklart: t ex så jagade han inte, han hade så stor minnesbild av bitstocken så han sprang för att hämta den istället. Lika gjorde han på “uthålligheten”, så på dessa moment *plockade* han inga poäng.

På social självsäkerhet åkte han ner på en 4a tack vare att han vände sig om och tittade på mig när TL gick iväg med honom. Han visade ingen ovilja att följa med så jag tycker det var lite *hårt* dömt.

När det gäller socialgubben och kälken så var det inte något som väckte vare sig socialt samspel eller aggressivitet hos honom. Jözta skräms ju inte av något och då blir han ju heller inte arg. Att han kan bli arg det vet jag, men på det sätt som SBKs tester görs (man *tränger/pressar* ju inte hunden särskilt mycket) så finns det ingen anledning att bli arg för en hund av den stabilare sorten smiley

Skramlet *reagerade* han på och gjorde en undanmanöver, och då åkte han ner till en 2a på rädsla?! Han visade ingen rädsla på vare sig dumpe eller kälken, så en 2a var det ju inte!

Jözta är nog lite för *lydig*, och det påpekade domarna, det visade sig genom att han hela tiden tittade på vad jag tänkte göra åt retningarna, och när jag inte brydde mig så brydde inte han sig heller – “jag gör som mami” typ smiley När man har 2 *heta* och intensiva hanhundar så är allmänlydnad ett måste enligt mig, om man inte vill skapa problem för sig vill säga. Så JA, jag har nog styrt upp Jözta *väl* mycket för att ett MT ska gå *bra*. MEN jag gör inte MT för att få bra poäng utan för att få svar på vad för hund jag har. Om jag ville ha bra poäng skulle jag självklart göra MT (och MH) på hemmaplan på känd plats och med kända människor – för då blir ju resultatet ett helt annat. Det allra bästa, om man vill veta vad man har för hund istället för ett snyggt protokoll, är ju om en okänd förare förde hunden på en okänd plats med okända funktionärer.

Jözta har ju aldrig varit särskilt nyfiken så han avvaktade vad vi skulle göra när ett moment var *klart*, så fort jag rörde mig så följde han ju med fram såklart.

bilden: Jözta gör “silly-billy” medans domaren ger feedback till mami angående hans mentaltest smiley